O Fundacji

O nas

Fundacja Lokalsi to organizacja powołana do życia w marcu 2016 r., choć osoby ją tworzące współpracują i współtworzą ją już od wielu lat.

Grupa ta prowadzi działania wspomagające rozwój wspólnot i społeczności lokalnych Cieszyna oraz okolic, całego Śląska Cieszyńskiego, m.in. wydając Tramwaj Cieszyński – magazyn dla Śląska Cieszyńskiego, będący społeczno-kulturalnym miesięcznikiem z lekką nutą ideologiczną. Poprzez działalność wydawniczą fundacja dostarcza bieżących informacji z życia regionu, promuje działania lokalnych społeczności, współpracuje z samorządami i włącza się w rozwiązywanie lokalnych problemów społecznych. Główną misją jest integracja społeczności naszego regionu, aktywizacja mieszkańców do współuczestniczenia w życiu swoich wspólnot i upowszechnianie postaw obywatelskich.

Bieżące działania fundacji Lokalsi można śledzić na profilu społecznościowym w serwisie Facebook.com

Działania i projekty kulturalne

Piszemy projekty, pozyskując Unijne środki finasnsowe, pozyskujemy granty. Organizujemy koncerty, projekcje filmowe, spektakle, wystawy, w tym działania o charakterze transgranicznym.

Debaty i spotkania społeczne

Inicjujemy i organizujemy debaty, spotkania, konferencje i seminaria, w których stawiamy na dialog i szacunek dla wszystkich uczestników rozmowy, aktywizujemy społeczność do działania.

Działalność wydawnicza. Watchdogowa

Prowadzimy miesięcznik lokalny. Prowadzimy Watchdogowe działania strażnicze, których celem jest monitorowanie i upublicznianiem działań podejmowanych np. przez instytucje publiczne.

Wojciech Krawczyk

Zarząd fundacji

Urszula Markowska

Zarząd fundacji

Jarosław Brzeżycki

Zielony człowiek

Od 1992 roku związany z Cieszynem. Z wykształcenia archeolog i konserwator zabytków, współtwórca działu ochrony i konserwacji zbiorów Książnicy Cieszyńskiej. Od wielu lat prowadzi własną pracownię konserwacji starodruków i archiwaliów. W wolnym czasie wykonuje kąpiele w dźwiękach gongów tybetańskich oraz hawajskie masaże Lomi Lomi. Blisko związany z Ziemią i Drzewami, o które stara się dbać i zachęca do tego innych. W okresie wakacyjnym można spotkać go gdzieś w Polsce, kiedy razem z żoną jeżdżą na rowerach. Szczęśliwy ojciec dobrych i mądrych dzieci.